backgroundtop
Logo van derug.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE RUG / COMPRESSIEFRACTUUR

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

COMPRESSIEFRACTUUR VAN DE THORACALE WERVELKOLOM

Een wervelcompressiefractuur is een breuk in het wervellichaam, door een val/trauma of osteoporose

Symptomen compressiefractuur van de thoracale wervelkolom

Pijn, toenemende pijn bij bewegen. Eventueel ademhalingsproblemen en/of gevoel van uitstraling in een of beide benen

Onderzoek en diagnose bij compressiefractuur van de thoracale wervelkolom

Lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s, eventueel CT-scan

Conservatieve behandeling van compressiefractuur van de thoracale wervelkolom

Rust, rugbrace, fysiotherapie

Operatieve behandeling van compressiefractuur van de thoracale wervelkolom

Vertebroplastiek of kyphoplastie

Bij een wervelcompressiefractuur stort het wervellichaam in. Dit komt vooral voor in het onderste deel van de thoracale wervelkolom. De oorzaken kunnen een harde val of een trauma zijn. Vaker is de oorzaak echter gelegen in een andere aandoening, namelijk osteoporose.  Bij osteoporose is er sprake van een verminderde botaanmaak. Het gaat om een afname van gemineraliseerd bot. Dit kan ontstaan bij de ouder wordende mens. De kans op breuken is hierdoor groter omdat de botstructuur brozer is geworden. Vooral de onderste thoracale wervel en de bovenste lumbale wervel zijn hier gevoelig voor. Het voorste deel van de wervel brokkelt af, waardoor het wervellichaam wigvormig wordt. Hierdoor kan er ook een vergrote kyfose ontstaan.

 

Symptomen bij compressiefracturen van de thoracale wervelkolom

Het meest kenmerkende symptoom is pijn. Deze pijn kan echter variëren van mild tot ernstig. Deze fractuur wordt meestal verergerd door beweging. Als het ruggenmerg door de wervelverzakking is aangedaan kunnen er ook symptomen als uitstraling zijn. Bij een breuk door osteoporose is de pijn meestal milder dan na een breuk door een trauma. Wel is er vaak sprake van vermoeidheid in de spieren omdat de spieren door de instabiele wervel harder moeten werken. De pijn verdwijnt meestal na een aantal weken.
Verder kan door de compressiefractuur een gebochelde rug of een verlies van lengte ontstaan. Ook kunnen er extra breuken ontstaan. Door de inzakkingen kunnen er ook ademhalingsproblemen ontstaan.

 

Onderzoek en diagnose bij compressiefracturen van de thoracale wervelkolom

Ten eerste wordt er een anamnese afgenomen en een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Bij het lichamelijk onderzoek zal er ook gepalpeerd (gevoeld) worden. Meestal geeft de breuk namelijk pijn in de ruimte boven de breuk. Ook zal er bewegingsonderzoek uitgevoerd worden om te bekijken welke bewegingen pijnlijk zijn. Zaken als reflexen, spierkracht en gevoel worden getest om neurologische schade uit te sluiten. Vervolgens moet de diagnose bevestigd worden middels diagnostische beeldvorming.  Er zal een röntgenfoto gemaakt worden. Ook kan er nog een CT-scan gemaakt worden. Hiermee kan bepaald worden of er sprake is van instabiliteit. Bij een vermoeden tot letsel van het ruggenmerg wordt de CT gecombineerd met myelografie. Hierbij wordt er een kleurstof geïnjecteerd, waardoor het ruggenmerg en de zenuwen in kaart gebracht kunnen worden.  Ook kan er nog een MRI scan gemaakt worden om de overige weefsels in kaart te brengen.

 

Conservatieve behandeling bij compressiefracturen van de thoracale wervelkolom

Meestal kan er conservatief behandelt worden omdat de breuk heelt na 6-8 weken en dan ook de pijn verdwijnt. Verder wordt er gebruik gemaakt van pijnstillende medicatie. Rust is belangrijk en er kan een speciale rugbrace gedragen worden om de rug stabiel te houden. De brace voorkomt dat de patiënt voorover kan buigen.  De patiënten moeten wel blijven bewegen, zo normaal mogelijk. Zware belasting, zoals tillen, moet vermeden worden. Ook als er sprake is van osteoporose kan dit behandelt worden met medicatie. Hiervoor zijn ook beweging (met name extensie/strekking van de bovenrug en gewichtdragende activiteiten als wandelen) en zonlicht (vit D3) belangrijk.

Er zal samen met de fysiotherapeut geoefend moeten worden. De mobiliteit van de rug, nek, schouders en heupen moet onderhouden en verbeterd worden. Verder zal de rompstabiliteit getraind moeten worden. Verder zal er gewerkt worden aan de optimale houding.

 

Operatieve behandeling bij compressiefracturen van de thoracale wervelkolom

Er worden twee operatieve methodes toegepast. De incisies zijn klein en er is een minimale verstoring van spieren en botten.

Deze twee procedures zijn:
-       vertebroplastiek
-       kyphoplastie

De eerste methode is vooral heel effectief voor het verminderen van de pijn. Het gebroken bot wordt versterkt waardoor patiënten sneller revalideren. Er wordt middels een naald botcement, genaamd polymethylmethacrylaat (PMMA), geïnjecteerd. Dit cement verhardt in 15 minuten. De fractuur wordt gefixeerd en gestabiliseerd.

Bij de tweede methode wordt ook de pijn gestopt en de wervel versterkt. Het voordeel van deze methode is dat het ook helpt om een te grote kyfose te voorkomen omdat de verloren hoogte weer gecorrigeerd wordt. Hierbij wordt er gewerkt met twee naalden. Er worden twee boorgaten gemaakt. Door deze boorgaten wordt een holle buis met een leeg gelopen ballon ingebracht. De ballon wordt vervolgens opgeblazen, waardoor de hoogte wordt gecorrigeerd. Ook hierbij wordt er weer botcement geïnjecteerd. Dit zorgt ervoor dat het wervellichaam in de juiste positie blijft.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL