backgroundtop
Logo van derug.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE RUG / DISCUSDEGENERATIE

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

DISCUSDEGENERATIE

 

Een tussenwervelschijf (Discus Intervertebralis) is in de wervelkolom tussen twee afzonderlijke wervels te vinden. Een Discus bestaat uit een ring van vezelig kraakbeen (Annulus Fibrosus) met in het midden een gelei-achtige kern (Nucleus Pulposus). De Discus is enigszins elastisch en draagt op deze manier bij aan de schokdemping. Bij een Hernia Nucleus Pulposus (HNP) ligt de oorzaak in een beschadiging van de tussenwervelschijf.

 

Bij discusdegeneratie zal de kern (Nucleus Pulposus) zijn vocht en dus zijn schokdempende functie verliezen. Dit houdt niet in dat er lage rugpijn zal ontstaan, maar het past bij het verouderingsproces. Als de kraakbeenring eromheen (Annulus Fibrosus) scheurtjes vertoont kan dit aanleiding geven tot lage rugpijn. Dit kan de oorzaak zijn van plotse hevige lage rugpijn (Lumbago) met sterke bewegingsbeperking. Als gevolg van discusdegeneratie wordt de hoogte van de tussenwervelschijf kleiner. Hierdoor zakken de wervels wat meer op elkaar, waardoor er een overbelasting van de facetgewrichten bestaat. Over het algemeen vertaalt dit zich naar chronische lage rugpijn die met name naar voren komt bij lang opstaan en na lang zitten, liggen of staan. Bij beweging verbeteren deze klachten.

Deze problemen kunnen aanleiding geven tot pijn die op een specifieke manier behandeld kunnen worden. Over het algemeen zijn de meeste klachten te ondervangen middels oefen- of fysiotherapie. In extreme gevallen kan er worden overgegaan op een chirurgische ingreep.

Een beschadiging aan de Nucleus Pulposus kan behandeld worden door de Nucleus Pulposus te vervangen door een kunststof variant. Deze kan op verschillende manieren worden ingebracht. Er bestaat een mogelijkheid dit via de buik, rug of via een insnede in de lendestreek te doen. Hierbij wordt een kleine opening in de Annulus Fibrosus aangebracht, waar de kapotte overblijfselen van de Nucleus Pulposus verwijderd kunnen worden. De nieuwe Nucleus Pulposus is een in polyethyleen verpakt jasje met hydrogel met dezelfde schokdempende eigenschappen als de oorspronkelijke Nucleus. De ingreep is alleen op de lendenwervels toe te passen.

Wanneer er sprake is van een beschadigde discus is zowel de Nucleus Pulposus als de Annulus Fibrosus in die mate beschadigd dat ze aanleiding tot pijn kan geven en de gehele schijf vervangen kan worden. De beschadigde discus kan in dit geval worden vervangen door een prothese. Deze heeft niet de schokdempende functie van een gezonde discus. Het plaatsen van de prothese kan via de buik geschieden en kan worden toegepast bij een beschadiging ter hoogte van de hals- en lendenwervels.

Als het gehele segment beschadigd is zijn de discus en de facetgewrichten beschadigd. Bij deze klacht kan er een arthrodese worden uitgevoerd. Een arthrodese wil zeggen dat het gehele mobiele segment wordt vastgezet. Door de arthrodese wordt het segment geïmmobiliseerd waarbij het erop neerkomt dat er geen beweging meer in het segment mogelijk is. Het segment bestaat hierbij uit twee wervels, de discus en de facetgewrichten. Het doel van de operatie is de pijn te verminderen en kan bij de gehele wervelkolom worden toegepast.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL