backgroundtop
Logo van derug.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE RUG / SPINA BIFIDA

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

SPINA BIFIDA

Een spina bifida is een aangeboren, relatief veelvoorkomende afwijking van het ruggenmerg

Symptomen van spina bifida

Afhankelijke van de ernst; loopstoornissen, rugklachten op latere leeftijd, een vochtbult op de rug en mogelijk neurologische uitvalsverschijnselen

Onderzoek en diagnose bij spina bifida 

Röntgenfoto’s, CT-scan. Tevens is een spina bifida in kaart te brengen tijdens de zwangerschap middels een echo

Conservatieve behandeling van spina bifida

Geen conservatieve behandeling mogelijk, wel mogelijk preventief tijdens de zwangerschap

Operatieve behandeling van spina bifida

Het operatief sluiten van het ruggenmerg direct na de geboorte. Intensieve fysiotherapie tijdens de ontwikkeling.

Aangeboren, of wel congenitale afwijkingen van het ruggenmerg zorgen vaak voor ernstige functiestoornissen. Een relatief veel voorkomende congenitale aandoening is spina bifida (1 op de 1000). Spina bifida is een open ruggetje. Het gaat meestal om een misvorming van de wervelkolom. De onderste wervels zijn niet geheel gesloten. Het achterste deel van de neurale buis, dat aan de rugzijde ligt, sluit zich niet volledig. Hersenvlies kan hierdoor gaan uitpuilen.

Er worden 4 types onderscheiden:
-       spina bifida occulta
-       meningocèle
-       meningomyelocèle
-       diastematomyelie.

Het eerste type komt het vaakst voor. Bij dit type puilt er geen weefsel uit en is het ruggenmerg niet beschadigd. Spina bifida occulta staat voor een ‘verborgen’ spina bifida aangezien er vaak weinig te zien is. De tweede en derde vorm vallen onder spina bifida aperta. Hierbij is de aandoening wel zichtbaar. Bij het tweede type is er wel sprake van uitpuiling, meestal alleen bestaande uit vocht. Bij de derde variant is er een soort zachte cyste waarneembaar. De wand hiervan bevat zenuwweefsel en beschadigd ruggenmerg. Bij het laatste type is het ruggenmerg over enige afstand gespleten.

In combinatie met bovenstaande aandoeningen  kan er ook Syringomyelie ontstaan. Hierbij ontstaan er in het ruggenmerg holtes (syrinxen). De holtes zijn gevuld met heren- en ruggenmergvocht. Dit komt doordat het hersen- en ruggenmergvocht niet meer goed stroomt. Het vocht hoopt zich op en geeft druk op het ruggenmerg, waardoor er beschadigingen ontstaan. De symptomen kunnen zijn: moeheid; zweten; slapeloosheid; incontinentie; spierspasmen; slappe spieren in armen en benen; scherpe, brandende of doffe pijn; gevoelsstroornissen enz. Deze aandoening is zeldzaam.

 

Symptomen bij Spina bifida

Bij een spina bifida occulta is het ruggenmerg gebrekkig ontwikkeld waardoor er vaak een hypotonie (verlaagde spanning) van het dwarsgestreepte spierweefsel is. Hierdoor kan er sprake zijn van krachtsverlies en pijn in de benen en loopproblemen. Ook kunnen er problemen zijn met de beheersing van de blaas en de kringspier. Wanneer het ruggenmerg aan de onderkant vastgegroeid, wordt er gesproken van een tethered cord. Op latere leeftijd kunnen er rugklachten ontstaan. Vaak is op de plek van de opening een plukje haar, een kuiltje , een bultje of een rode plek zichtbaar. Deze aandoening komt soms pas wat later aan het licht, bijvoorbeeld bij het zindelijk maken van het kind.

Bij de tweede variant is er een vochtbult waarneembaar ter hoogte van de opening op de rug. De ziekteverschijnselen zijn echter niet zo groot. Wel kunnen er problemen zijn met de blaas (incontinentie) en met lopen.

Bij de derde variant zijn er meer symptomen. De vochtblaas die zichtbaar is op de rug in nu namelijk ook gevuld met ruggenmerg en zenuwen. De zenuwen zijn vaak ernstig beschadigd waardoor en meer symptomen zijn. De symptomen zijn: verlammingsverschijnselen, verlies van sensibiliteit en misvormingen aan de benen. Soms kan er spasticiteit optreden in de benen.

Bij de laatste variant zijn de symptomen ook vaak pas later aanwezig. Dit omdat bij een diastematomyelie het ruggenmerg niet kan opstijgen, wat normaal gesproken wel gebeurt. Dit kan voor druk zorgen. Hierdoor kunnen er neurologische uitvalsverschijnselen. voorkomen. Deze kinderen hebben in eerste instantie vaak problemen met lopen. Ook kunnen er misvormingen aan de tenen, voeten of benen voorkomen.

 

Onderzoek en diagnose bij Spina bifida

De duagnose kan gesteld worden middels rontgen van de wervels. Of meer details te kunnen zien wordt er gebruik gemaakt van een CT-scan of MRI scan. Ook moet er onderzocht worden op andere aandoeningen aangezien er vaak meer aan de hand is. De gynaecoloog kan tijdens de zwangerschap (meestal na ongeveer 3 maanden) al onderzoeken of er sprake is van spina bifida. Dit kan door middel van een echo. Soms wordt er ook een vruchtwaterpunctie gedaan of bloedonderzoek. Een open spina bifida is na de geboorte duidelijk te zien, hier is geen verder diagnostiek voor nodig. Een verborgen spina bifida is lastiger te diagnosticeren. Soms komt deze aandoening toevallig naar voren bij het maken van een röntgenfoto.

 

Conservatieve behandeling bij Spina bifida

Conservatief kan er niet veel gedaan worden. Toekomstige moeder kunnen we preventief wat doen. Zo kan het slikken van foliumzuur (B11) de kans op spina bifida kleiner. Foliumzuur is namelijk noodzakelijk voor de vorming van het zenuwstelsel van een kind. Ook het eten van foliumrijk voedsel, zoals groene groente, kan helpen.

Operatieve behandeling bij Spina bifida

Meestal wordt er operatief behandelt, waarbij het ruggenmerg losgemaakt wordt bij een spina bifida occulta. Bij een open spina bifida moet eerst de rug gesloten worden. Deze operatie wordt meestal al een paar dagen na de geboorte uitgevoerd. De baby gaat hierna naar de intensive care en mag als er geen complicaties zijn na ongeveer 3 weken naar huis.

Verder kan er qua operatieve behandeling niet heel veel gedaan worden en gaat het om het behandelen van de symptomen. De ouders worden meestal begeleid door een team van specialisten. Om zo goed mogelijk te leren bewegen is fysiotherapie nodig. Spelenderwijs leert de fysiotherapeut hoe het kind moet bewegen. In het begin zal het accent liggen op leren staan en lopen. Kleuters worden geholpen bij activiteiten uit het dagelijks leven zoals aankleden. Ook moeten de kinderen al snel leren omgaan met hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld krukken.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL