backgroundtop
Logo van derug.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE RUG / RUGGENMERG

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

RUGGENMERG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het zenuwstelsel bestaat uit het centraal en perifeer zenuwstelsel. Het ruggenmerg, ook wel medulla spinalis genoemd, behoort samen met de hersenen tot het centraal zenuwstelsel. Het ruggenmerg verbindt de hersenstam (onderste gedeelte van de hersenen) met het perifere zenuwstelsel. Het ruggenmerg bestaat uit vele zenuwbanen (axonen). Deze zenuwbanen lopen foor de wervelkolom naar de rest van het lichaam toe. Het onderste gedeelte van het ruggenmerg behoort wel tot het perifere zenuwstelsel. Dit deel heet de cauda equina (paardenstaart). De cauda equina bestaat alleen maar uit hersenvocht en zenuwen.

Het ruggenmerg geleidt impulsen van de hersenen naar het lichaam. Het is een buisvormige, lange structuur. Het ruggenmerg bestaat uit verschillende onderdelen. Het is opgebouwd uit: de zenuwbanen, zenuwcellen, de steuncellen (glia-cellen), bloedvaten en de ependymcellen. Het bestaat uit grijze neuronen en witte zenuwbundels. Om het ruggenmerg heen bevinden zich verschillende vliezen. Dit zijn van binnen naar buiten: de dunne, doorzichtige pia mater, de dunne arachnoidea (het spinnenwebvlies) en de harde dura mater. Hieromheen ligt de wervelkolom.  De dura mater is echter niet met de wervelkolom verbonden. Tussen de dura mater en de wervelkolom bevindt zich namelijk de epidurale ruimte. Deze ruimte is gevuld met een zacht vetkussen en bloedvaten. Tussen de pia mater en het spinnenwebvlies stroomt de hersenvloeistof. Door de hersenvliezen en dit vocht is het ruggenmerg beter bestand is tegen schokken en stoten. Ook helpt dit vocht bij de transport van voedingstoffen. Ten slotte ligt er aan de voorzijde van het ruggenmerg een bindweefselplaat die voor extra stevigheid zorgt.

Aan beide kanten van het ruggenmerg ontspringen 31 paar ruggenmergzenuwen, via de ruimte tussen de wervels. Deze zenuwen verbinden het ruggenmerg met de hersenen en spelen een rol bij snelle reacties van het lichaam. We onderscheiden bij de witte zenuwbundels opstijgende en dalende zenuwbundels in het ruggenmerg. De opstijgende, ook wel afferente banen genoemd, zorgen voor informatie vanuit de zintuigen naar de hersenen. De dalende banen, ook wel efferente banen genoemd, sturen vanuit de hersenen het lichaam aan. Deze banen verlaten de wervelkolom op verschillende plekken.  De zenuwen die de armen aansturen verlaten het ruggenmerg bijvoorbeeld net onder de nek. Als het ruggenmerg doorgesneden wordt is er een soort vlindervorm te herkennen. Het ruggenmerg bestaat uit een voorhoorn en een achterhoorn. Op de achterste hoornen komen  de perifere sensorische zenuwen binnen. Vanuit daar wordt door sensorische neuronen informatie doorgegeven aan de hersenen. Motore neuronen bevinden zich op de voorste hoornen en geven vanuit daar informatie door via de perifere zenuwen naar de spieren.

Er kunnen verschillende afwijkingen aan het ruggenmerg bestaan. Dit kunnen afwijkingen zijn die vanaf de geboorte aanwezig zijn, zoals spina bifida (open ruggetje) of  meningo(myelo)kèle (de wervels zijn niet volledig gesloten wardoor het ruggenmerg uitpuilt). Ook kunnen er later in het leven afwijkingen ontstaan door een ongeluk, tumoren of de aandoening syringomyelie. Bij syringomyelie is er sprake van holtevorming in het ruggenmerg waardoor de interne structuur van het ruggenmerg gewijzigd is. Bij een onderbreking van het ruggenmerg kan de informatie vanuit de zenuwen niet meer goed doorgegeven worden waardoor de spieren niet meer goed aangestuurd kunnen worden. Hierdoor kan verlamming ontstaan. Hoe hoger in het ruggenmerg er sprake is van schade, hoe groter de verlammingsverschijnselen.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL