backgroundtop
Logo van derug.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE RUG / VEROUDERING WERVELKOLOM (SPONDYLOSE)
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

VEROUDERING WERVELKOLOM (SPONDYLOSE)

Spondylose is de latijnse benaming voor het verouderingsproces van de wervelkolom

Symptomen van spondolyse

Sterk wisselend klachtenpatroon, afhankelijk van de lokalisatie en de mate van degeneratie

Onderzoek en diagnose bij spondolyse

Anamnese, lichamelijk onderzoek en beeldvormende diagnostiek

Conservatieve behandeling van spondolyse

Fysiotherapie

Operatieve behandeling van spondolyse

Dit gebeurd zelden, afhankelijk van de ernst en lokalisatie
 
 
 
 
 
 

Spondylose is de term voor degeneratie (veroudering) van de wervelkolom. De Latijnse term voor wervel is spondylos. Veroudering kan zowel optreden in het bot als in de beweeglijke delen van de wervelkolom. Veroudering van de discus (tussenwervelschijf), kan uiteindelijk leiden tot een starre en dunne discus met eventueel een uitpuiling (hernia nuclei pulposi) tot gevolg. Wanneer de kwaliteit van de discus minder wordt en deze dus minder goed als schokdemper van de wervelkolom kan dienen, ontstaat er een verhoogde druk op het bot van het wervellichaam. Deze verhoogde druk leidt tot extra botaanmaak. De sluitplaten van de wervel verharden en er ontstaan randwoekeringen. Dit wordt spondylose genoemd. Het gaat dus om het ontstaan van botgroei (botwoekeringen) aan de randen van het wervellichaam. Zoals hierboven beschreven, gaat spondylose dus vaak samen met gewrichtslijtage (artrose) van de tussenwervelschijven en de wervels (spondylartrose).

Dit letsel kan als primaire oorzaak langdurige (over)belasting van de wervelkolom of ouderdom hebben, maar kan ook het gevolg zijn van een andere wervelaandoening (secundair).

 

Symptomen bij een spondylose

Zoals hierboven al staat kunnen de ontstane botwoekeringen gezien worden als uiting van een toenemende belasting op de wervelkolom. Of door degeneratie of door grote belasting bij zware lichamelijke arbeid.

De afstand tussen de wervels wordt kleiner en dit kan ervoor zorgen dat de wervel en gewrichten tussen de wervels minder goed op elkaar aansluiten. De degeneratie en vermindering van kwaliteit en functie van de wervelkolom kan ook neurologische gevolgen hebben omdat er druk op de zenuwen kan ontstaan. Dit kan zorgen voor een klachtenbeeld met uitstralende, schietende pijn naar de benen zoals ook bij een radiculair syndroom (hernia, ischias). Maar ook voor een klachtenbeeld of symptomen van een stenose. Degeneratie van de wervelkolom komt meestal onderin de nek of laag in de rug voor. Dit door de grote beweeglijkheid van de nek en de grote druk op de lage rug. Het verouderingsproces (degeneratie) zal sneller verlopen na eerder letsel aan de wervelkolom zoals breuken of ontstekingen. Ook kunnen aangeboren afwijkingen zorgen door snellere degeneratie.

Het proces van degeneratie verloopt meestal heel geleidelijk en zonder symptomen. Spondylose kan een wisselend klachtenpatroon laten zien.  Zo kan er sprake zijn van acute pijn waarbij de patiënt het aangedane deel van de rug stijf houdt, tot chronische vermoeidheid, tot een zwaar gevoel in de nek/onderrug enz. Bij de ene persoon zijn er veel afwijkingen te zien op röntgen maar zijn er geen klachten en bij de ander is er weinig te zien en zijn er veel klachten. Het klachtenpatroon hoeft ook niet perse gekoppeld te zijn aan de spondylose, er kan ook een andere wervelkolom aandoening aan ten grondslag liggen.

Bij cervicale (nek) spondylose zijn de symptomen vaak diffuse vage pijn, welke verergert bij bewegen. Er is vaak hoofdpijn en er kan sprake zijn van pijn rondom de schouder. De beweeglijkheid van de nek is beperkt en de nek kraakt bij bewegen.

 

Onderzoek en diagnose bij een spondylose

De diagnose wordt gesteld op basis van een anamnese, lichamelijk onderzoek en aanvullende beeldvorming zoals röntgen. Zoals eerder beschreven zeggen de afwijkingen op röntgen echter weinig over de ernst van de klachten.

Bij een cervicale spondylose geeft zijwaarts buigen van het hoofd vaak pijn in de schouder. Verder moet er gekeken worden of er geen neurologische symptomen zijn. Aanvullend op de röntgen kan er een CT scan gemaakt worden om de plaats van de druk/compressie te bepalen. Verder kan een MRI scan duidelijkheid geven over aandoeningen van het ruggenmerg.

 

Conservatieve behandeling bij een spondylose

Wanneer er geen neurologische uitvalsverschijnselen zijn wordt er een conservatieve behandeld geadviseerd bij een cervicale spondylose.  Deze behandeling bestaat uit fysiotherapie en pijnbestrijding. Er kan gebruik worden gemaakt van warmte therapie. De fysiotherapie bestaat uit massage van de nek- en schouderspieren, oefentherapie voor de houding, oefeningen voor het versterken van de schouderspieren en een rustige rekbehandeling (manipulatie en tractie). Er kan gebruik gemaakt worden van een halskraag.

Bij een spondylose van de rug wordt bij acute klachten vaak rust geadviseerd in combinatie met pijnstillers. Verder wordt de patiënt geadviseerd actief te blijven. De houding moet geoptimaliseerd worden en als de klachten wat minder heftig zijn kan er geoefend worden om het omliggende weefsel zo sterk mogelijk te maken.

 

Operatieve behandeling bij een spondylose

Bij een spondylose wordt er niet snel operatief ingegrepen. Er wordt alleen operatief ingegrepen als er ook sprake is van wortelprikkelings- of stenosesyndromen. Het is namelijk vaak zo dat er sprake is van degeneratie op meerdere niveaus, in meerdere wervels en tussenwervelschijven. Als er op één niveau geopereerd wordt, zullen de klachten op een ander niveau in de rug weer terugkomen.

Bij operaties bij cervicale klachten onderscheidt men operatief een voorste en een achterste benadering. De voorste benadering wordt meestal toegepast. De discus en de mogelijke osteofyt(bot) vorming worden verwijderd, waarna deze lege ruimte opgevuld wordt door een bottransplantaat (cage). Middels de achterste benadering kan er een laminectomie worden uitgevoerd, waarbij er een stukje bot wordt weggehaald en er meer ruimte ontstaan.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL