backgroundtop
Logo van derug.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE RUG / SPONDOLYSE
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

SPONDOLYSE

Een spondolyse is een breuk een van de lendenwervels, daar waar twee wervels in elkaar grijpen, vaak veroorzaakt voor overbelasting

Symptomen van spondolyse

Mogelijk zonder klachten, eventueel pijn in de rug die voelt als spierpijn

Onderzoek en diagnose bij spondolyse

Röntgenfoto’s

Conservatieve behandeling van spondolyse

Fysiotherapie en medicatie

Operatieve behandeling van spondolyse

Eventueel kunnen de wervels worden vastgezet

Bij een spondolyse is er sprake van een onderbreking in de wervelboog. De breuk bevindt zich in het pars interarticularis, het deel van de wervel dat het bovenste met het onderste gewrichtje verbindt. Dit kan enkelzijdig en dubbelzijdig voorkomen. Dit komt frequent voor, 5% van de bevolking heeft dit.  De oorzaak is veelal overbelasting, het is niet aangeboren. De breuk kan gezien worden als een stress- of vermoeidheidsfractuur. Het komt het vaakst voor bij adolescenten, meestal als gevolg van intensieve sportbelasting. Het gaat om sporten waarbij de rug vaak overstrekt moet worden en de rug zwaar belast wordt. Denk aan sporten als turnen, gewicht heffen en voetbal. Deze overbelasting kan leiden tot een spanningsbreuk. Deze scheur kan op ieder niveau in de rug voorkomen. Toch komt het het vaakst voor in de lage rug, aangezien daar de druk op de wervels het grootst is.

 

Symptomen bij een spondylolyse

De symptomen zijn vaak mild of zelfs afwezig. Het kan zijn dat er rugpijn ontstaat. De pijn verspreidt zich meestal in de onderrug en het kan voelen als hevige spierpijn. Op niveau L5-S1 kan een spondylolyse zonder klachten verlopen, aangezien deze wervel sterk met het bekken is verbonden. Een spondylolyse op hoger niveau geeft dan ook meer klachten omdat de wervels daar minder sterk middels ligamenten met het bekken verbonden zijn.

Onderzoek en diagnose bij een spondylolyse

Deze diagnose is meestal relatief gemakkelijk te stellen middels röntgen. Een standaard voorachterwaartse- en zijdelingse foto is meestal voldoende. Op een driekwart opname is de onderbreking van de wervelkolom vaak nog beter zichtbaar te maken.

Middels een anamnese en lichamelijk onderzoek wordt het gehele verhaal in kaart gebracht. Het ontstaansmechanisme komt hierbij meestal ook naar voren.

Conservatieve behandeling bij een spondylolyse

De behandeling is gericht op de symptomen. Afhankelijk van de klachten moet de belasting worden aangepast. Sporten waarbij geforceerde buig- en strek bewegingen gemaakt dienen te worden, worden afgeraden in de fase van klachten. Denk hierbij aan sporten als turnen, roeien, tennis (serveren) enz. Er kan eventueel gebruik gemaakt worden van een brace om de lordose (holling) van de rug te beperken. Wanneer er aangetoond is dat de breuk net ontstaan is, kan d.m.v. immobilisatie met een brace, gepoogd worden de breuk te herstellen. Dit wil echter niet altijd de klachten wegnemen, aangezien er vaak al schade is ontstaan aan de tussenwervelschijf.
Verder kan er gebruik gemaakt worden van pijnstillende medicatie. Oefentherapie voor het versterken van de rug-, buik-, bil- en hamstring spieren kan helpen.

Regelmatige controle is aan te raden om te bepalen of er geen verschuivingen plaatst vinden.

 

Operatieve behandeling bij een spondylolyse

Meestal is de conservatieve behandeling voldoende. Wanneer de spondylolyse echter pijnlijk blijft is chirurg herstel mogelijk. Wanneer er sprake is van verschuivingen kan er een lumbale fusie gedaan worden, de wervels worden vastgezet. Zie hiervoor het kopje spondylolisthesis op www.derug.nl.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL