backgroundtop
Logo van derug.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE RUG / ZIEKTE VAN BECHTEREW
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

 

ZIEKTE VAN BECHTEREW

 

De ziekte van Bechterew is een reumatische aandoening die ook wel Spondylitis Ankylopoetica (SA) genoemd wordt. Bij de ziekte van Bechterew zijn voor de gewrichten van het bekken en de wervelkolom ontstoken. De ontsteking veroorzaakt stijfheid en pijn en kan op den duur tot een verstijving van de wervelkolom leiden.

De ziekte van Bechterew komt relatief vaak voor. Ongeveer 1 op de 1000 Nederlanders lijden eraan en erfelijke factoren spelen waarschijnlijk een rol De ziekte komt meer bij mannen voor dan bij vrouwen en bij vrouwen verloopt de ziekte vaak iets milder. De ziekte van Bechterew is niet te genezen.

 

De ziekte van Bechterew is een chronische aandoening van het bewegingsapparaat. Het is een reumatische ontstekingsziekte die meestal in de lage rug (het heiligbeen) begint. De tussenwervelschijven, de gewrichten en de banden van de wervelkolom worden aangetast. Door de ontstekingen leidt de aandoening tot een typische verbening van de gewrichten van het heiligbeen, het bekken en/of de wervelkolom. Door de verbening treedt er in de loop der tijd verstijving van het bekken en de rug op. Hierbij leidt de verstijving in meer of mindere mate tot een voorovergebogen houding. De snelheid en de ernst van de verstijving en de functiestoornissen van het bekken en de rug hangt af van de activiteiten van de ontstekingen, de beschadigingen die door de ontstekingen ontstaan en van het effect van de ingestelde behandeling.

 

Symptomen Ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew treft vaak mannen tussen de 20 en 30 jaar. De symptomen zijn wisselend, waardoor de diagnose vaak laat wordt gesteld. Oogontstekingen en pijn en stijfheid in de lage rug is een bekend verschijnsel bij Bechterew. De rugklachten zijn vaak het ergst in de vroege ochtend doordat er ochtendstijfheid aanwezig is die tot enkele uren kan duren. Lichaamsbeweging vermindert de klachten, maar de klachten kunnen in de loop van de dag toch weer verergeren. Daarnaast komt vermoeidheid vaak voor.

De gewrichten van het bekken en de wervelkolom kunnen ontstoken zijn. Dit kan uiteindelijk tot een verstijving van de wervelkolom leiden. Als de gewrichten van de borstwervelkolom meedoen kan dit pijn op de borst en ademhalingsproblemen opleveren.

 

Onderzoek en diagnose bij Ziekte van Bechterew

De reumatoloog kan de diagnose stellen en zal dit op basis van een aantal verschillende aanwijzingen doen. Ten eerste wordt er gekeken of er sprake is van nachtelijk pijn en ochtendstijfheid. Ook wordt er gekeken of de ziekte van Bechterew of de ziekte van Crohn (chronische ontstekingsziekte van het maag-darmstelsel) in de familie voorkomen. Daarnaast zijn mensen met Bechterew minder beweeglijk in de onderrug door een ontsteking tussen het darm- en heiligbeen. Er worden rontgenfoto’s gemaakt. Afwijkingen zijn echter pas drie maanden vanaf het begin van de ontstekingen zichtbaar op de foto. Daarnaast is het lastig en vraagt het veel ervaring om Bechterewafwijkingen op de foto te herkennen. Er zijn andere symptomen, zoals bijvoorbeeld een oogontsteking of de aanwezigheid van HLA B27 in het bloed, die op Bechterew wijzen.

 

Behandeling Ziekte van Bechterew

De behandeling van de ziekte van Bechterew kan bestaan uit de behandeling met medicijnen of behandeling zonder medicijnen.

Het doel van medicijnen bij de ziekte van Bechterew is het remmen van de ontstekingen en het verminderen van de pijn. De reumatoloog zal vaak NSAID’s (ontstekingsremmende geneesmiddelen, maar geen corticosteroiden) voorschrijven. Deze medicijnen verminderen vooral de pijn waardoor mensen met Bechterew zich beter kunnen bewegen. Dit is vooral belangrijk omdat gerichte lichaamsbeweging een belangrijk onderdeel van de behandeling van Bechterew uitmaakt.

De niet-medicamenteuze behandelingen zijn gericht op gerichte oefentherapie en het in acht nemen van bepaalde leefregels die de wervelkolom soepel houden. De oefentherapie kan onder leiding van een fysiotherapeut geschieden en daarnaast kan sporten helpen bij de ziekte van Bechterew.

Als er een verstijving van de borstwervelkolom optreedt, kan dat leiden tot benauwdheid en pijn op de borst. Bij deze mensen kan het aan te raden zijn de beweeglijkheid van de borst te stimuleren door borstademhaling.

Mensen met Bechterew moeten bepaalde leefregels in acht nemen. Een goede houding aannemen is bijvoorbeeld belangrijk. Daarbij moet men niet te lang in dezelfde houding blijven zitten of staan. Daarnaast moet overgewicht vermeden worden en kan het goed zijn te slapen op een vlakke, harde ondergrond.

Dankzij de medicatie, de oefentherapie en bepaalde leefregels krijgen de meeste mensen met Bechterew tegenwoordig geen last meer van het verstijven en verkrommen van de wervelkolom. Als de wervelkolom toch stijf wordt kunnen de wervels brozer worden. Dat kan leiden tot een breuk in een wervel. Meestal kunnen mensen met Bechterew blijven werken, hetzij dat dit soms aangepast


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL