backgroundtop
Logo van derug.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE RUG / SCHEUERMANN
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

ZIEKTE VAN SCHEUERMANN

De ziekte van Scheuermann is een structurele afwijking van de vorm van de rug, waardoor een ‘ronde rug’ ontstaat.

Symptomen van de ziekte van Scheuermann

Vergrootte kromming in de rug, pijn, stijfheid, spierverkortingen van bepaalde schouder-, heup- en beenspieren

Onderzoek en diagnose bij de ziekte van Scheuermann 

Lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s

Conservatieve behandeling van de ziekte van Scheuermann

Goede algehele conditie onder begeleiding van een fysiotherapeut, eventueel een brace

Operatieve behandeling van de ziekte van Scheuermann

De kromming in de rug kan worden geneutraliseerd middels operatief ingrijpen, echter dit wordt zelden gedaan

 

 

 

De ziekte van Scheuermann is een structurele afwijking van de vorm van de rug. Dit betekend dat de afwijking niet spontaan kan worden gecorrigeerd. De sluitplaten van de wervels vertonen onregelmatigheden. De ringapofyse en de dekplaten van de wervels zijn aangedaan. Het gaat om een stoornis in de groei. Door de groeistoornis wordt de wervel wigvormig. Deze stoornis komt vooral voor in de thoracale wervelkolom, met de top rond de 9e thoracale wervel. Hierdoor ontstaat er een ‘ronde rug’. (versterkte kyfose).

De oorzaak is niet geheel duidelijk, meestal gaat het om een combinatie van verschillende zaken. Er is een erfelijke factor, maar het kan ook ontstaan door een afwijkend groeiproces of overbelasting.

 

Symptomen bij de ziekte van Scheuermann

Zoals te lezen in het stuk over de thoracale wervelkolom en standsafwijkingen op www.derug.nl, heeft de wervelkolom een s-vorm. Thoracaal is er een kromming naar achteren waarneembaar, een kyfose. Er zijn variaties in de mate van kromming. Normaal gesproken is de kromming tussen de 25 en 40 graden. Pas bij een kromming van meer dan 45 graden moet er aan de ziekte van Scheuermann gedacht worden. Deze kromming ontstaat dus doordat de wervellichamen wigvormig  worden. Tussen elk wervellichaam en de tussenwervelschijf bevinden zich dekplaten. Omdat deze dekplaten bij de ziekte van scheuermann vaak verzwakt zijn,  kan de tussenwervelschijf zich soms in de wervel persen. Dit worden Schmorl’s nodes genoemd.

Aan de voorzijde van de wervellichamen (zie bovenstaand figuur) bevindt zich het anterior longitudinale ligament. Bij mensen met de ziekte van Scheuermann is dit ligament vaak verdikt. Door de verdikking en verkorting wordt de kyfose versterkt.

Er zijn twee types van de ziekte bekend, de typische- en atypische vorm. Bij de typische vorm is er sprake van een thoracale kyfose en een hyperlosdose (vergrote voorwaartse kromming) in de lumbale wervelkolom. Bij de atypische vorm is de lumbale wervelkolom aangedaan.

Deze ziekte kenmerkt zich dus door een kyfose die is toegenomen, meestal in de thoracale wervelkolom, tussen de schouderbladen. Bij het ontstaan van deze stoornis in de groei, is het veelal pijnloos. Bij volwassenen kan de ziekte gepaard gaan met lage rugpijn.

De atypische vorm komt vooral voor bij jongens die in de groei zijn en actief sporten. De pijn verdwijnt bij deze groep meestal in rust of bij een verandering van houding of aanpassing van de belasting.

Naast pijn geven patiënten vaak stijfheid aan. De veranderingen in houding door de grote kyfose zorgen vaak ook voor spierverkortingen van schouder-, heup- en beenspieren.

 

Onderzoek en diagnose bij de ziekte van Scheuermann

De diagnose is veelal middels röntgenfoto’s te stellen. Natuurlijk wordt eerst het gehele verhaal in beeld gebracht middels anamnese en lichamelijk onderzoek. De röntgenfoto’s worden vanuit zijaanzicht gemaakt. De mate van kyfose (aantal graden) wordt dan vastgesteld. Middels de röntgen wordt ook bekeken hoe flexibel de wervelkolom is. De patiënten moeten zo ver mogelijk achterover buigen (extenxie/strekken), waarna nog een foto wordt gemaakt. Bij de ziekte van scheuermann blijft de curve van de wervelkolom gelijk, terwijl bij een flexibele rug, de wervelkolom gemakkelijk opstrekt.

Ook wordt er een foto vanaf de voorzijde gemaakt om te kijken of er geen zijwaartse afwijkingen (scoliose) aanwezig zijn. Bij 1/3e deel van de patiënten is er ook een scoliose waarneembaar. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van een CT- of MRI scan.

 

Conservatieve behandeling bij de ziekte van Scheuermann

Kinderen in de groei moeten onder controle blijven. Wanneer de krommingen en de pijn niet toenemen, is behandeling niet noodzakelijk. De klachten kunnen spontaan overgaan.

In de acute fase bestaat de behandeling vooral uit het ontlasten van de wervelkolom. Een goede algehele conditie, goede houding en goede getraindheid van het spierkorset zijn van belang. Hierbij kan de fysiotherapeut ondersteunen. Zwaar tillen moet vermeden worden. Soms wordt er aangeraden om tijdelijk een korset te dragen. Dit wordt vooral gedaan wanneer verwacht wordt dat de kyfose toe zal nemen. Een brace is het meest effectief wanneer deze gedragen wordt als het skelet nog in de groei is. Bij volwassenen kan er echter ook gebruik gemaakt worden van een brace. Dan echter vooral voor pijndemping, wanneer een operatie geen optie is. Een veel gebruikte brace is de Milwaukee brace. Deze brace houdt de schouder naar achteren en strekt de thoracale rug. Jonge patiënten dragen deze brace meestal dag en nacht. Als de thoracale kyfose kleiner wordt, kan het dragen van de brace afgebouwd worden. In combinatie met het dragen van de brace, moet er geoefend worden. De kyfose kan door oefenen alleen echter niet vermindert worden. Wel kan het helpen bij het controleren van de pijn. Zo zijn oefeningen voor rompstabiliteit erg belangrijk. Een gips korset is een andere mogelijkheid. Ook kan er ontstekingsremmende medicatie en pijnstilling worden gebruikt.

 

Operatieve behandeling bij de ziekte van Scheuermann

Dit wordt alleen gedaan bij ernstige cosmetische of mechanische problemen, omdat de risico’s op complicaties groot zijn. Meestal gaat het echter om een mild cosmetisch probleem en is er geen verhoogd risico op rugklachten in het latere leven. Er wordt dan ook niet zo snel geopereerd.

Een operatie wordt wel overwogen bij een kromming met een hoek groter dan 70-80 graden. Bij een operatie wordt de ruimte tussen de wervels met behulp van schroeven grote gemaakt. Deze operatie moet echter heel voorzichtig uitgevoerd worden. De zenuwen zijn namelijk door de afwijkende stand, vaak korter dan normaal. Doordat de wervelkolom ineens recht gezet wordt, ontstaat er meer ruimte voor de zenuwen, wat voor neurologische problemen kan zorgen, vaak wordt daarom de ruimte aan de achterzijde van de wervels juist kleiner gemaakt.

De revalidatie na een operatie is pittig. Er moet een brace gedragen worden en de instructies moeten goed opgevolgd worden. Soms moeten bepaalde bewegingen opnieuw aangeleerd worden. De eerste weken na de operatie mag de rug niet teveel belast worden. Na een periode van relatieve rust moet er gestart worden met fysiotherapie. De volledige revalidatie duurt gemiddeld 8 maanden.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL