backgroundtop
Logo van derug.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE RUG / SYNDROOM VAN TIETZE

SYNDROOM VAN TIETZE

 

Dit syndroom is een reumatische aandoening.  Er zijn verschillende vormen van reuma. De drie hoofdgroepen zijn: wekedelenreuma, artrose en  ontstekingsreuma. Bij het syndroom van Tietze gaat het om chronische ontstekingen van de kraakbeenverbinding in de borstkas tussen de ribben en het borstbeen. Tietze is dan ook een voorbeeld van ontstekingsreuma. Andere voorbeelden van ontstekingsreuma zijn:  reumatoïde artritis en Bechterew.

Bij het syndroom van Tietze zwelt het kraakbeen rondom het borstbeen op. Dit veerkrachtige kraakbeen verbindt het borstbeen met het sleutelbeen en de ribben. Door dit kraakbeen kan de borstkas bewegen bij de ademhaling. Er is geen duidelijke oorzaak van dit syndroom bekend. Mogelijke oorzaken kunnen zijn: langdurige inspanning/overbelasting; een infectie van de luchtwegen; een stoot of klap tegen de borstkas en een zwangerschap.
Het kan plotseling maar ook langzaamaan ontstaan. De Latijnse naam voor deze aandoening is costochondrodynie.

Zie voor informatie over de bouw van de borstkas het kopje “de borstkas” op de www.derug.nl

 

Symptomen bij syndroom van Tietze

Bij dit syndroom wordt er meestal pijn gevoelt op de borst. Deze scherpe pijn is gelokaliseerd ter hoogte van het borstbeen en/of de ribben. De pijn wordt meestal heviger bij belasting van de borstkas (zware inspanning, hoesten, niezen)  en bij druk op de pijnlijke plek. Er is sprake van zwelling van het onderste deel van het borstbeen. De huid rondom de pijnlijke plek kan veranderen van kleur. Wanneer het beeld chronisch verergert kunnen er ontstekingen ontstaan. Dan is er meestal vooral pijn bij inademen en bij het uitstrekken van de schouders. Meestal zijn de symptomen aanvalsgewijs. De klachten zijn een paar dagen heftig maar verdwijnen daarna weer. De klachten kunnen echter ook langer duren.  Soms is er sprake van uitstralende pijn en daardoor een dof, tintelend gevoel in de arm.

 

Onderzoek en diagnose bij syndroom van Tietze

De diagnose is lastig te stellen, aangezien er op röntgenfoto’s geen afwijkingen te zien zijn. Ook het bloedonderzoek geeft geen afwijkingen aan. De diagnose zal vooral gesteld worden op basis van het vraaggesprek (anamnese) en lichamelijk onderzoek. Verder zullen andere aandoeningen, die dezelfde klachten kunnen geven, uitgesloten moeten worden.

Pijn op de borst kan namelijk door verschillende oorzaken veroorzaakt worden. Om uit te sluiten dat het niet om een hartaandoening gaat, worden er een elektrocardiogram (ECG) en borst-röntgenfoto’s gemaakt en worden er diverse bloedtesten gedaan, doen.

 

Behandeling bij syndroom van Tietze

Er is helaas nog geen behandeling bekend waarmee deze aandoening genezen kan worden. De huisarts zal in eerste instantie ontstekingsremmende medicatie voorschrijven. Ook kan er een injectie gegeven worden met een lokaal verdovingsmiddel en corticosteroid. De reumatoloog is meestal de hoofdbehandelaar. Er kunnen echter meerdere specialisten bij betrokken zijn.  Zo kan een neuroloog een belangrijke rol spelen in de pijnbestrijding. De reumaverpleegkundige kan u helpen te leren omgaan met de klachten. De oefentherapeut kan helpen met het aannemen van een goede lichaamshouding en kan helpen bij het soepel houden van gewrichten. Samen met de fysiotherapeut kunnen de spieren getraind worden, met name van de schouders en rug. De pijn kan bestreden worden middels koude- en/of warmtebehandelingen. Ook kunnen ademhalingsoefeningen effectief zijn. De ergotherapeut kan adviseren over hulpmiddelen en advies geven over de uitvoering van dagelijkse activiteiten. Verder kunnen bijvoorbeeld de maatschappelijk werker en de psycholoog helpen bij de acceptatie van de aandoening.

Ook kan er gebruik gemaakt worden van alternatieve geneeswijzen. Voor de één heeft dit meer effect dan voor de ander.

Bij reumatische aandoeningen is regelmatig bewegen van belang. Dit omdat het onder andere botontkalking tegengaat, de spieren sterker maakt, goed is voor de conditie, de gewrichten soepel houdt, het gewicht op peil houdt, hart en longen sterker maakt en sporten het cholesterol verlaagd. Het gaat niet perse om hele intensieve sportbeoefening. Iedere dag minstens een half uur matig intensief bewegen is voldoende. Activiteiten als wandelen, fietsen, nordic walking, zwemmen of yoga zijn erg geschikt. De fysiotherapeut kan hierbij adviseren.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL